NCERT Solutions for Class 8 English Chapter 1 : The Best Christmas Present in the World

For your better preparation of examination can free download NCERT Solutions for Class 8 English Chapter 1 : The Best Christmas Present in the World. Chekrs.com is providing chapter wise complete solution according NCERT or CBSE guideline. This solution will helpful in better score.

English Honeydew Chapter 1 Solution: The Best Christmas Present in the World

Question 1: What did the author find in a junk shop?

Answer:

The author found a nineteenth century roll-top desk in the junk shop. It was made of oak. It was in a very bad condition. The roll-top was broken into several pieces. One of the legs was clumsily mended and there were scorch marks down one side. The author bought it in order to restore it.

Question 2: What did he find in a secret drawer? Who do you think had put it in there?

Answer:

The author found a small black tin box in the secret drawer. There was a paper sellotaped to its top. It said, ‘Jim’s last letter, received January 25, 1915. To be buried with me when the time comes.’ Most likely, it was put there by Mrs. Jim Macpherson, who was Jim’s wife. Her name and address were on the envelope inside the box.

Question 2: Why was the letter written−−what was the wonderful thing that had happened?

Answer:

Get latest updates via SMS and Email
Name*
E-mail*
Mobile*
Board
State
Class

Jim wrote the letter to tell his wife about a wonderful thing that had happened on Christmas day. The British and the Germans were engaged in a war, yet on this day, both the troops met in no man’s land. It was a thing of wonder because right in the middle of a war, the warring soldiers were making peace.

Question 3: What jobs did Hans Wolf and Jim Macpherson have when they were not soldiers?

Answer:

Hans Wolf was from Dusseldorf. He played the cello in the orchestra. Jim Macpherson was a school teacher from Dorset.

Question 4: Had Hans Wolf even been to Dorset? Why did he say he knew it?

Answer:

No, Hans Wolf had never been to Dorset. He had learned all about England from school and from reading books in English.

Question 5: Do you think Jim Macpherson came back from the war? How do you know this?

Answer:

No, it is most likely that Jim Macpherson did not come back from the war. The notepaper sellotaped to the tin box mentioned the letter contained in the box to be the “last letter” from Jim. This was perhaps the last that Connie heard from Jim. While celebrating Christmas in no man’s land, the British and German soldiers played a game of football. Hans told Jim that he hoped the war would also be resolved by a football match. To this Jim replied that he wasn’t very good at football, but would be sure of winning if they played cricket. The match was won by the Germans. This perhaps indicates that the Germans might have also won the actual battle between the two troops.

Question 1: Why did the author go to Bridport?

Answer:

The author went to Bridport because that was the address where Mrs. Macpherson lived. He wanted to give that letter back to her.

Question 2: How old was Mrs Macpherson now? Where was she?

Answer:

Mrs. Macpherson was a hundred and one years old. She was in a nursing home in Burlington House.

Question 1: Who did Connie Macpherson think her visitor was?

Answer:

Connie Macpherson thought that her visitor was her husband, Jim

Question 2: Which sentence in the text shows that the visitor did not try to hide his identity?

Answer:

The sentence which shows that the visitor did not try to hide his identity is, ‘I explained about the desk, about how I had found it, but I don’t think she was listening.’

Question 1: For how long do you think Connie had kept Jim’s letter? Give reasons for your answer.

Answer:

Connie must have kept Jim’s letter for a long time. This is because she told the narrator how she read it quite often every day so that she could feel that Jim was near her.

Question 2: Why do you think the desk had been sold, and when?

Answer:

The desk must have been sold when the house in which Connie Macpherson lived had caught fire. She was taken to a nursing home. All the burnt up things must have been sold by the neighbours after that.

Question 3: Why do Jim and Hans think that games or sports are good ways of resolving conflicts? Do you agree?

Answer:

Jim and Hans thought that games or sports are good ways of resolving conflicts because nobody dies in matches. No children are orphaned and no wives become widows. Due to these reasons, games are good ways for resolving conflicts. Wars only lead to death and devastation.

Question 4: Do you think the soldiers of the two armies are like each other, or different from each other? Find evidence form the story to support your answer.

Answer:

The soldiers of the two armies were like each other. Both the troops celebrated Christmas with each other. They shared each other’s food. All of them were smoking, laughing, talking, drinking and eating. They even talked about the books they liked. They agreed about everything. They also played a game of football for which both Hans and Jim cheered, clapped hands and stamped feet. They also exchanged carols at night. Moreover, they had the same view that wars only brought death and destruction, and they hoped that each would be alive to see his family. All these instances show that the soldiers of the two armies were similar to each other.

Question 5: Mention the various ways in which the British and the German soldiers become friends and find things in common at Christmas.

Answer:

The British and the German troops celebrated Christmas with each other. They enjoyed each other’s food. All of them were smoking, laughing, talking, drinking and eating. Hans Wolf and Jim Macpherson shared the cake Connie had baked. They talked about Bathsheba, Gabriel Oak, Sergeant Troy and Dorset. They even talked about the books they liked. They agreed about everything. Both the troops played a game of football for which both Hans and Jim cheered, clapped hands and stamped feet. They also exchanged carols at night. In this way, they celebrated Christmas together, finding a lot in common between them.

Question 6: What is Connie’s Christmas present? Why is it “the best Christmas present in the world”?

Answer:

When the narrator came to see Connie and gave her the box, she mistook him for her husband Jim. She thought that Jim had come home for Christmas. This was Connie’s Christmas present. It was the best Christmas present in the world for her because Jim had written in the letter that he would come home on Christmas. She had read that letter several times everyday to feel that he was near her. Now that he was finally there with her, she was extremely happy

Valuable Feedback
0 %
0 %
0 %
0 %

"Drop your suggestions in below comment box, So we can help you in a better way"


WE KNOW WHAT’S UPCOMING

Add Comment