NCERT Solutions for Class 8 Social Science Chapter 1 : Resources

Free Pdf Download NCERT Solutions for Class 8 Social Science (Geography) – Resources and Development Chapter 1: Resources by Chekrs. Prepare with this for better results or scores in the examination.

Resources and Development (Geography) Chapter 1 Solution: Resources

Question 1: Why are resources distributed unequally over the earth?

Solution:

The distribution of resources depends upon a number of physical factors like terrain, climate and altitude. Since these factors differ so much over the Earth, the distribution of resources is unequal.

Question 2: What is resource conservation?

Solution:

Using resources carefully and giving them time to get renewed is called resource conservation.

Question 3: Why are human resources important?

Solution:

People are human resources and human resources are important because people can make the best uses of nature to create more resources by applying knowledge, skill and technology.

Question 4: What issus tainable development?

Solution:

Balancing the need to use resources and also conserve them for the future is called sustainable development. In other words, carefully utilizing resources so that besides meeting the present requirements it also takes care of the need of future generations is what is known as sustainable development.

Tick the correct answer.

Get latest updates via SMS and Email
Name*
E-mail*
Mobile*
Board
State
Class

Question 1: Which one of the following does NOT make substance a resource?

(a) utility (b) value (c) quantity

Solution:

(c) Quantity

Question 2: Which one of the following is a human made resource?

(a) medicines to treat cancer (b) spring water (c) tropical forests

Solution:

(a) Medicines to treat cancer

Question 3: Complete the statement.

Biotic resources are

(a) derived from living things (b) made by human beings (c) derived from non-living things

Solution:

(a) Derived from living things

Question 1: Differentiate between the followings.

(a) Potential and actual resources

(b) Ubiquitous and localised resources

Solution:
(a)
Potential resource Actual resource
A resource whose entire quantity is not known. A resource whose quantity is known.
Not being used at present, but could be used in the future. Being used in the present.
The present level of technology is not advanced enough to utilise it. The present level of technology is advanced enough to utilise it.
Example: The uranium found in Ladakh, which could be used in the future. Example: The dark soils of the Deccan plateau in Maharashtra.
(b)
Ubiquitous resource Localised resource
A resource which is found everywhere. A resource which is found only in certain places.
Example: The air we breathe Example: Copper.

Add Comment