NCERT Solutions for Class 8 Social Science Chapter 3 : Mineral and Power Resources

Free Pdf Download NCERT Solutions for Class 8 Social Science Chapter 3 : Mineral and Power, (Geography) Resources and Development book solution available for better exam preparation.

(Geography) Resources and Development Chapter 3 Solution: Mineral and Power Resources

Question 1: Name any three common minerals used by you every day.

Solution:

Salt, Gold and Copper are three common minerals used everyday

Question 2: What is an ore? Where are the ores of metallic minerals generally located?

Solution:

Rocks from which minerals are obtained are known as ores. For any material to be called ore of any mineral, it must contain minimum adequate quantity of that mineralso that it can be extracted profitably.

Question 3: Name two regions rich in natural gas resources.

Solution:

Get latest updates via SMS and Email
Name*
E-mail*
Mobile*
Board
State
Class

Russia and Norway are the two regions rich in natural gas resources.

 

Question 4: Which sources of energy would you suggest for (a) rural areas (b) coastal areas (c) Arid regions.

Solution:

(a) Biogas energy for ruralareas

(b) Hydel and tidal energy for coastal areas

(c) Wind and solar energy for arid regions

Question 5: Give five ways in which you can save energy at home.

Solution:

Five ways in which energy can be saved at home:

(i) Switching off lights, fns: and other electrical appliances when not in use

(ii) By seeing to it that electrical devices are operating efficiently; for example, defrosting refrigerator regularly and not keeping the refrigerator door open for longer than necessary

(iii) Using energy-efficient devicessuch asfluorescent bulbs and tubes

(iv) Using energy efficiently while cooking; for example, keeping the lids close, while cooking

(v) Unplugging electrical devices when not in use prevents leakage of electricity; thus saving energy.

Tick the correct Answer

Question 1: Which one of the following is NOT a characteristic of minerals?

(a) They are created by natural processes.

(b) They have a definite chemical composition.

(c) They are inexhaustible.

(d) Their distribution is uneven.

Solution:

(c) They are inexhaustible.

Question 2: Which one of the following is NOT a producer of mica?

(a) Jharkhand

(c) Rajasthan

(b) Karnataka

(d) Andhra Pradesh

Solution:

(b)Karnataka

Question 3: Which one of the following is a leading producer of copper in the world?

(a) Bolivia (c) Chile (b) Ghana (d) Zimbabwe

Solution:

(c) Chile.

Question 4: Which one of the following practices will NOT conserve LPG in your kitchen.

(a) Soaking the dal for some time before cooking it.

(b) Cooking food in a pressure cooker.

(c) Keeping the vegetables chopped before lighting the gas for cooking.

(d) Cooking food in an open pan kept on low flame.

Solution:

(d) Cooking food in an open pan kept on low flame.

Give reasons.
Question 1: Environmental aspects must be carefully looked into before building huge dams.

Solution:

Environmental aspects must be carefully looked into before building huge dams because of the following reasons –

(i) Dams create imbalance in the earth’s equilibrium.

(ii) Deforestation leadsto environmental pollution.

(iii) People become displaced.

(iv) Cities / villages / towns may require shifting causing lot of hardships for the people. (v) Flood threatsloom large.

(vi) Earthquake threats

(vii) Silting of lakesis a problem

Question 2: Most industries are concentrated around coal mines.

Solution:

Coal is used as a source of energy and power and also as a raw material in most of the industries. Hence most industries are concentrated around coal mines of the purpose saving cost of transportation of coal (cost effectiveness).

Question 3: Petroleum is referred to as “black gold”.

Solution:

Petroleum is referred to as “black gold” because it is black in colour in the crude form and its derivatives are extremely valuable as petroleum itself. Today it is almost inevitable in our day-to-day life. A variety of products like – kerosene, diesel, petrol, wax, plastics, lubricants etc. are produced from these mineral resources.

Question 4: Quarrying can become a major environmental concern.

Solution:

Quarrying can become a major environmental concern because of the following reasons:

(i) It may destroy the humus of soil which is much required for the growth of plants and crops.

(ii) It produces a lot of noise pollution due to use of explosives at times in order to break the huge chunks of rocks.

(iii) In the process of quarrying lot of dust is generated which causes air pollution and also occupational hazards.

(iv) Blasting done in the process of quarrying generate vibration which damage in the nearby buildings, dams or any other similar structure.

Distinguish between the followings.
Question 1: Conventional and Non-conventional sources of energy.
Solution:
Conventional sorces of energyNon- Conventional sorces of energy
Have been in common use for a long timeAre not commonly used
Are generally exhustibleAre generally inexhaustible.
Are mostly polluting.Are mostly non-polluting.
Example: Firewood, coalExample: Solar energy, nuclear energy.
Question 2: Biogas and natural gas.
Solution:
BiogasNatural gas
Formed using organic wastes such as dead plant and animal matter, animal dung and kitchen waste.Found along with petroleum deposits and gets released when crude oil is brought to the surface.
Is a non-conventional source of energyIs a conventional source of energy.
Is easily available, especially in rural areas.Is not easily available; very few countries have sufficient natural gasreserves of their own
Is polluting; causes greenhouse effect as it releases carbon dioxide.Is a cleaner fuel.
Used as a domestic fuel for cooking and lighting.Used as a domestic fuel as well as an industrial fuel.
Question 3: Ferrous and Non-ferrous minerals
Solution:
Ferrous mineralNon-ferrous mineral
A metallic mineral that contains ironA metallic mineral that does not contain iron
Example: Iron ore, manganeseExample: Gold, silver
Question 4: Metallic and Non-metallic minerals
Solution:
Metallic mineralNon-metallic mineral
A mineral containing metal in raw form.A mineral not containing metal.
Example: Bauxite, iron ore.Example: Limestone, gypsum.
Valuable Feedback
0 %
0 %
0 %
0 %

"Drop your suggestions in below comment box, So we can help you in a better way"


WE KNOW WHAT’S UPCOMING

Add Comment