Social Science Chapter 5 Solution : Industries

Are you in class 8? Free download NCERT Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5 : Industries, Resources and Development (Geography) Solution available.

Resources and Development Chapter 5 Solution: Industries

Answer the following questions.
Question 1: What is meant by the term ‘industry’?

Solution:

The term ‘industry’ refers to an economic activity that is concerned with the production of goods (e.g., iron and steel industry), extraction of minerals (e.g., coal mining industry) or provision of services (e.g., tourism industry).

Question 2: Which are the main factors which influence the location of an industry?

Solution:

Factors influencing the location of an industry:

Get latest updates via SMS and Email
Name*
E-mail*
Mobile*
Board
State
Class

(i) Availability of raw material

(ii) Availability ofland

(iii) Adequate supply of water

(iv) Adequate supply of labour

(v) Access to power

(vi) Amount of capital

(vii) Access to transport

(viii) Presence of market

Question 3: Which industry is often referred to as the backbone of modern industry and why?

Solution:

Iron and steel industry is often referred to as the backbone of the modern industry because almost everything is either made from iron or steel or has been made using tools and machinery of made of these metals. There are plenty of examples like -ships, trains, vehicles; all are made largely of steel. Materials of our day-to-day use starting safety pin to our building in which we live, are made from steel. Without the use of iron no industry can run.

Question 4: Why did cotton textile industry rapidly expanding Mumbai?

Solution:

Cotton textile rapidly expanded in Mumbai because its warm, moist climate, facility of port for importing of machinery and above all the easy availability of skilled labour.

Question 5: What are the similarities between information technology industry in Bengaluru and California?

Solution:

Similarities between information technology industry in Bangalore and California:

(i) Presence of high quality educational institutions, and advanced scientific and technological centres

(ii) Pleasant climate and clean environment.

(iii) Presence of good quality, skilled workforce.

(iv) Access to markets.

(v) Well-developed and well-connected.

Tick the correct answer

Question 1: Silicon Valley is located in

(a) Bengaluru (b) California (c) Ahmedabad

Solution:

(b) California

Question 2: Which one of the following industries is known as sunrise industry?

(a) Iron and steel indstury (b) Cotton textile (c) Information technology

Solution:

(c) Information technology

Question 3: Which one of the following is a natural fibre?

(a) nylon (b) jute (c) acrylic

Solution:

(b) Jute

Distinguish between the followings.
Question 1: Agro-based and mineral based industry
Solution:
Agro-based industryMineral-based industry
Uses plant and animal products as raw materials.Uses mineral ores as raw materials.
Source of employment for people in rural areas.Source of employment for people in rural as well as urban areas.
Example: Dairy industry, cotton textile industry.Example: Iron and steel industry, heavy machinery industry.
Question 2: Public sector and joint sector industry
Solution:
Public-sector industryJoint-sector industry
Owned and operated by the government.Jointly owned and operated by the government and individuals or a group of individuals.
Example: Hindustan Aeronautics Limited, Steel Authority of India Limited.Example: Maruti Udyog Limited.

Question 1: Give two examples of the following in the space provided :

(i) Raw Materials: ______and______

(ii) End products:  _____and_____

(iii) Tertiary Activities: _____and_____

(iv) Agro-based Industries: _____and_____

(v) Cottage Industries: _____and_____

(vi) Co-operatives: _____and_____

Solution:

(i) Raw materials: cotton and steel

(ii) End product: shirt and safety pin

(iii) Tertiary activities: banking and transport

(iv) Agro-based industries: dairy industry and cotton textile industry

(v) Cottage industries: pottery industry and basket-weaving industry

(vi) Co-operatives: Anand Milk Union Limited and Sudha Dairy

Valuable Feedback
0 %
0 %
0 %
0 %

"Drop your suggestions in below comment box, So we can help you in a better way"


WE KNOW WHAT’S UPCOMING

Add Comment